Sunday, July 23, 2006

Sambal Tumis Udang ibu mertuaku


Sambal tumis ni lagi sedap di makan dengan nasi lemak.... makan dengan nasik putih pun sedap jugak... kalo rasa teringin nak buat boleh la cuba resepi kat bawah ni yer...

bahan2: 2 0rg makan sahaja

300g udang besar
1 biji bawang besar dikisar
9 tangkai cili kering dikisar
1" belacan (lebih kurang besar ibu jari tgn)
1/2 sb gula @ secukup rasa
1 st garam @ secukup rasa
1/2 cwn santan pekat
air asam jawa (sebesar ibu jari)
1 biji bawang besar di potong bulat untuk hiasan

cara2:
tumiskan bawang besar hingga naik bau, kemudian masukkan cili kering yang telah di kisar tadi..
Tumis sehingga agak garing, masukkan belacan garam, gula dan air asam. Tumis hingga agak pekat sedikit, kemudian masukkan pati santan... tunggu seketika hingga bahan tumisan agak sedikit kering barulah dimasukkan udang.
Bila udang hampir masak masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat2..
Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment