Monday, August 22, 2016

KEK KARAMEL TERBAIK LAH!!!

Assalamualaikum....
Lama sgt dah rasa nya x buat kek² bagai... bz sesangat dengan baby baru.
Hari ni buat pasal kawan² nak rasa dessert air tangan ku... haha... jadi kek ni jadi pilihan sebab suami dan anak² pun memang suka sangat....
Kalo uoollsss nak cuba boleh amik resepi ni ok.... macam biasa... kek ni x manis sgt sbb saya x suka yg manis².... Kembang tekak nanti..

Ni la rupa kek yang dh masak dan dah siap potong... Tinggal nak ngap je...

Ok... jum tengok resepi ni.... bahan² pun senang dapat....

Lapisan Gula Karamel:
60 gram gula
1 sudu besar air

LAPISAN KARAMEL:
3 biji KUNING TELUR
3 biji telur saiz A
500 gram susu cair @ susu dalam kotak (jangan guna susu tepung)
70 gram gula
sedikit esen vanila (jika tak nak hanyir)
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.

Adunan Kek Bahan 1:
70g gula Kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2:
140 gm tepung gandum
1 sudu the baking powder
Matikan  mixer Dan masukkan tepung Dan bakes powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque :
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh Krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian yg sama banyak. Nak bahagi kpd 3 atau 4 adunan pun boleh... terpulang pada anda..
Saya letakkan pewarna pink dan hijau je... anda juga boleh letak warna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan hijau, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan hijau yg first tadi.
Buat begini sehingga habis adunan.

Dah siap lapisan kek ni.. tunggu nak masuk dalam oven je,


Panaskan oven terlebih dahulu. Ayu panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ayu tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath:
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.

Zara dah tak sabar nak makan kek tu....


Selepas masak, biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


Ni balance adunan je pun... dapat lah banyak ni..



Ok... senang kan... selamat mencuba...

Sunday, August 21, 2016

Assalamualaikum.

Okey.... ini betul punya menyendiri... dari last post sampai hari ni genap setahun 3 bulan...
Dah bersawang teruk ni...
Bukan apa... misz aj bz skit... dapat baby baru... umur baby pun dah setahun 2 bulan.... sihat walafiat dan tersangatlah active nye....

Ada byk juga resepi yg nk share... semua tersimpan je skang ni.... nanti free² misz aj share kan...

Ok.... see u later..

Friday, May 22, 2015

Taufufah Sedap Lembut dan Licin...

Assalamualaikum....

Ya Allah...
Lama betul x update blog ni kan... Sawang dah penuh kot... hahahah...
Ni akibat cik Ma*** yang dok melekat kuat ni ha...

Okey lah.... hari ni actually ayu nak share satu lagi resepi yang best.... Memang dah lama sangat nak try buat dan makan hasil buatan sendiri... tapi malas punya pasal....

Ha... Alkisah nya... lately ni boleh kata seminggu 2 kali kita mesti wajib ke pasar malam... nak beli taufufah punya pasal la.... satu bekas kecik rm1.50... beli 2 bekas..... ish.. mana cukup... so beli 5 bekas... tu sebab ank sulung x suka makan.... kalo dia suka mkan dah kena beli 6 bekas kan...

So, teringat la balik.... kita dah lama simpan resepi ni... tapi x pernah buat lagi... so, bermulalah pencarian bahan2 untuk taufufah ni..... 

Bahan utama pembuatan taufufah ni nama dia SEKKO... kat mana nak beli yer??? jalan2 kat google street ramai yang suggest beli kat kedai sensei.... so, kita pun pergi la kedai sensei yg ada ka kawasan ni... satu tu je pun yang ada.... pergi hari isnin... TUTUT... Selasa..TUTUP... Rabu pun TUTUP....
Ish.. dugaan betul la.... BANKRUP dah kot uncle ni.... 

Kita still x putus asa... nak juga buat....pas tu pergi cari GDL pulak kat kedai bakeri.... Alhamdulillah... Jumpa pun.... So bermulalah perjalanan membuat taufufah kita ni...

Panjang lebar pulak yer... hahaha... 

Percubaan pertama.... kita buat ikut resepi... pergh.. memang menjadi.... tapi ank complain ada rasa masam skit.... x pe... kita buat research lagi... kenapa dan kenapa....

Esok tu x puas hati kita buat lagi guna resepi yg kita dah ALTER sendiri... ish... takut jugak x jadi... tapi TAWAKAL... InsyaAllah...

Ni resepi yang kita guna...

Bahan2
300 g soya... (basuh bersih rendam 3 jam..
2 liter air..
3 sudu besar tepung jagung..
1 sudu teh serbuk gdl..
200 ml air suam..
2 helai daun pandan..

Cara²..
1- Soya yg dh rendam tu blender dgn 2 liter air.... pastu tapis dgn penapis kain... (yg mamak guna tapis teh tarik- - tu)

2- Masak air soya tu... kacau selalu jgn bagi meruap taw.... nak bg wangi letak daun pandan...

Sementara tunggu mendidih... bancuh GDL + TEPUNG JAGUNG dengan AIR SUAM... Tuang siap² dalam tupperware..

3- Bila air soya dah mendidih... kocak skit tupperware yg letak campuran tepung jagung tu... pastu tuang air soya macam tuang teh tarik tu... kalo boleh tuang kat bahagian tgh jer....

dah habis tuang buang buih cepat2 pas tu tutup rapat²...
Tunggu sejam.... dalam masa sejam tu jgn alihkan atau goyang² bekas tu...

** Kita letak tupperware tu dalam periuk besar je....


NAK BUAT AIR GULA PULAK LA OK....


Bahan-bahan air gula :

1 cawan gula pasir + ½ biji gula melaka
½ jug air
Sehelai daun pandan

Cara-caranya:

1.Masukkan semua bahan.
2.Tunggu sehingga mendidih dan agk2 daun pandan dah layu dah harum boleh angkat dan sejukkan.

Okey.... Kita sambung cerita pulak... second time ni anak2 semua dah x sabar nak MAKAN... itula... penangan air tangan ibu...

Alkisahnya anak yang SULUNG tadi... makan punya la BANYAK..... hahahaha...
Siap kata IBU BUAT SEDAP SANGAT... YANG BELI TU X SEDAP... ALHAMDULILLAH...
TAUFUFAH buat kali ni tak sempat sejuk dah LICIN...

MEMANG PUAS HATI SANGAT2... 

 Ni gambar TAUFUFAH yang first kita buat.... yang second x sempat nak snap.... hihi


Ni la dia GDL beli kat kedai bakeri... Nama penuh dia Gluco Delta Lactone

Saturday, October 5, 2013

CUCUQ BAWANG KEMBANG & TEMBAM YANG SEMPOI

Assalamualaikum...
Lama sungguh rasanya tak sharing2 resepi kat sini... bukannya apa... hujung2 tahun ni almaklum la... busy dgn macam2 tempahan... ada yg nak kek2 la, pavlova budget la, tartlets la, crepe's lagi... mmg tak berapa nk menang tgn la... apa pun syukur ke hadrat ilahi kerana masih diberikan rezeki... Alhamdulillah....
Hurmmm... panjang pulak bebelan aku ni yer... huhuu... sorry... okeylah.... jum kita "straight to the point" kata omputih la... hihi...
Xcelly resepi ni inspirasi dari Myresepi(memmetlenggeng) dan rujukan dari blog CMG... tapi aku dah alter hampir 50% dari resepi asal ni... huhu... ikut bahan yg ada kt rumah jer... (malas nk keluar beli barang sebenarnya)...
Cucuq ni sangat seswai dimakan bersama sos lada atau pun kuah kacang... memang terangkatLAHHH...!!!

okey jum nengok resepi :
CUCUQ BAWANG KEMBANG

Bahan2:
2 cwn tepung gandum
segenggam udang kering
sebiji bawang besar dimayang
1/2 sudu teh yis mauripan
1 st garam
1 1/2 cwn + 2 sb air suam

Cara2nya: 
• masukkan garam dalam air (larutkan yer)
• Campurkan bahan2 lain dan gaul sebati... campurkan air sambil dikacau supaya tepung tidak bergentel2 ya... adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair...
• Perapkan adunan selama 30 minit sebelum digoreng.

UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM
Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. 

SOS LADA 
Bahan2nya:
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir- Liza guna nise 
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

• Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. 
• Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. 
• Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan

KUAH KACANG 
Bahan2nya:
5 cawan kacang tanah yang telah dikisar kasar atau 
beli yang telah siap dikisar 
2 batang serai - dititik 
*3 sudu besar gula perang atau gula merah 
3 sudu besar gula putih 
3 keping asam gelugor (asam keping) 
¼ cawan pati santan atau ¼ cawan susu sejat 
Garam secukup rasa 
1 sudu kecil serbuk perasa – jika suka 
¾ cawan marjerin 
¼ cawan minyak kelapa 

Bahan-bahan B (Digoreng kering tanpa minyak dan kemudian dikisar): 
100 g cili kering 
8 batang serai – dihilis halus 
2 biji bawang besar – dipotong kecil 
3 ulas bawang putih 
1 inci kunyit hidup 
3 inci halia 
2 inci lengkuas 
½ inci belacan 
Air secukupnya untuk mengisar 

Penyediaan Bahan-bahan B: 
1. Cili kering dipotong kecil dan kemudian direbus ataupun direndam dengan air panas sehingga lembut. Kemudian dibasuh. Semasa membasuh, ramas cili kering supaya bijinya keluar. Kemudian toskan. 
2. Semua bahan B digoreng kering terlebih dahulu di dalam kuali sehingga naik bau lebih kurang 15 minit. 
3. Masukkan bahan B di dalam blender bersama air secukupnya. Kisar sehingga semua bahan menjadi halus. 

Cara-cara membuat kuah kacang: 
1. Panaskan marjerin dan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan B yang telah dikisar sehingga naik bau dan terbit minyak. 
2. Masukkan sedikit air dan kacau rata. 
3. Kemudian masukkan gula perang, gula putih, garam, serbuk perasa, asam gelugor, dan serai. Kacau rata sehingga semua bahan mesra. 
4. Selepas itu bolehlah dimasukkan kacang tanah kisar dan kacau rata. Masukkan pati santan dan juga air secukupnya. Kuah kacang mestilah jangan terlalu cair atau terlalu pekat. Masak sehingga kuah mendidih. 

*Kuah kacang akan menjadi warna merah gelap sekiranya kita gunakan gula merah, tetapi sekira digunakan gula perang, warna kuah kacang akan berwarna merah terang.

**resepi kuah kacang diambil dari blog ResepiSajianBonda


Thursday, October 3, 2013

D I Y Cream Cheese - murah dan halal


Making my own cream cheese...100% halal

Alatan yang perlu ada:
1.Periuk stainless steel atau enamel atau yang ada corningware tu, guna aje periuk corning tu.
2. Mangkuk kaca/plastik pun boleh.
3.Penapis
4. Kain kasa/ tudung kasa bawal yang tak mau nak pakai boleh gak guna. Pastikan bersih dan tak ada rambut melekat ye,hihihi
5. Sudip stainless steel atau sudip kayu.

Bahan2nya:
1.5 liter susu segar 
4 sudu teh cuka makan/jus lemon/limau nipis or kasturi boleh gak
secubit garam halus

Cara2nya:
1. Masak susu dalam periuk dan kacau hingga mendidih. Jangan sampai hangit or melimpah... Tutup api bila dah mendidih dan biarkan periuk di atas dapur.
2.Masukkan cuka /lemon juice tadi kedalam susu dan kacau. Kacau rata dan biarkan 5 - 10 minit. Susu tadi akan terpisah dan jadi gumpalan kecil dari larutan kekuningan jernih di panggil 'whey'. Ala , macam susu basi dalam botol tu...
3.Letakkan penapis dalam mangkuk dan kain kasa atas penapis itu. Tuangkan susu yang dah terpisah tu dan tekan2 sikit supaya air keluar. Untuk mudah lagi pulas aje kain kasa tu mcm kita perah kain masa zaman tak ada washing machine dulu2. Akan terhasillah satu gumpalan putih yang dipanggil keju.
4. Campurkan garam tadi rata2 dan gumpal sekali lagi sampai jadi bentuk bulat padat. Simpanlah dalam peti ais. Ini kita boleh gunakan untuk buat campuran kek atau cream cheese.

Opps, sebelum saya lupa, larutan kuning tadi atau 'whey' tu jangan lah dibuang, simpan dan gunakan sebagai pengganti air sekiranya anda buat kek ke, bingka ke. Buat cucur pun boleh ,cuma gantikan air dengan larutan ini. Sedap dan berkhasiat. Cuba rasa, ianya agak manis dan lemak. Ianya kaya dengan protein dan mineral. Cubalah 'google' untuk cari info ini. Saya gunakan larutan ini untuk buat kuih lapis or pengganti santan. Simpan dalam peti sejuk ye.

Dari 1.5 liter susu yang saya buat tadi saya dapat 600gm keju yang bernilai lebih RM15. Saya cuma belanja RM6 untuk susu dan selebihnya guna aje yang ada kat dapur kita. Masa yang saya gunakan lebih kurang 30 minit.

Kredit to : Jalitah Hamdan (fb)
Sumber asal dr : http://dapurzitah.blogspot.com/2011/03/making-my-own-cheese.html?showComment

Saturday, July 13, 2013

Puding Marbel Puding Lapis

Assalamualaikum kawan2 semua... duh duh.... lama sungguh x jenguk ke blog ni... sawang dah penuh la sesangat... Salam ramadhan buat semua... hurm... hari ni ada sedikit kesempatan untuk share resepi pencuci mulut ketika  berbuka nanti... sedap sangat... jum cuba sekarang... bahan simple je... mmg selalu ada kat rumah kan... yuk...



Puding Marble Puding Lapis

Bahan2 A
10g agar2 serbuk
3/4 cawan gula
3 cawan air
• masak bahan diatas

Bahan2 B
1 cwn air
1/2 cwn susu pekat
2 biji telur ayam
4 sb susu tepung
4 keping roti
• blander jer semua bahan2 diatas okey..

Cara2
•bahan A masak dengan api sederhana. Campurkan bahan B kedalam bahan A tadi. Kacau... tutup api bila dah mendidih manja2 gitu... kira bagi mendidih skit je la yer... 
• bahagikan kpada 2 bahagian.. tambah kan coklat emulco atau apa2 yg korang suka la... 
• Tuang selang seli dalam dulang okkey... anggaran 1/2 cawan setiap adunan. lepas tu sejukkan dulu baru boleh dihidang...

SEDAP  SANGAT MAKAN SEJUK2 TAW.... yummy




Saturday, May 25, 2013

KUIH BAKAR PANDAN ALMOND FLAKES

Assalamualaikum...
Lama rasa nya tidak bersiaran... sibuk la jugak... tapi mood kureng nak update blog nih... haha... Ari ni kan cuti... cuti sekolah pun dah start... meriah la sangat rumah ni... Ari tu beli kuih-muih... tak cukup.. budak2 tengah nk membesar agak nya... makan pun banyak... so, ari ni mummy diorang x nk pi beli lagi dah... buat sendiri... boleh mkn puas2... siap boleh bagi kat jiran2 lagi...

Nak jadi cerita.... dulu selalu dah buat kueh ni... tapi tak pasti ada share ke tak resepi nya... Kali ni buat ada tukar skit bahan2 nya... ikut apa yang ada kt rumah je la... jum.... layan resepi dulu... 

Bahan-bahan ( loyang 7 inc )
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung jagung
1 /2 cawan gula halus
1  cawan santan pekat
1  cawan air pandan (3 helai atau air + pandan pes)
1/2 tin susu cair
1 1/2 sb minyak jagung
1 st garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau 
sedikit Almond Flakes - untuk tabur
Cara-cara

 Campurkan kesemua bahan kecuali Almond flakes dan kacau hingga sebati dan gula larut atau kisar dalam blender dan tapis.
 Tuang dalam loyang/acuan bersapu mentega/majerin dan tabur bijan.
 Bakar selama 1 jam 20 minit suhu 170c atau hingga masak.

 Sejukkan kuih,potong kecil dan hidangkan.

Saya pulak mmg suka kuih bakar yg ada kerak2 tu... jadi, 15 min terakhir saya bakar dengan api atas sahaja.... yummmy... 






Yang ni versi potong panas2... x sabo nyer pasal... hihihi...


Saturday, March 30, 2013

alahai... RED RUBY ku...

assalamualaikum...
kali ni aku nk cerita pasal RED RUBY... resepi ni mmg dah lama simpan.. dari hari ke sehari nak buat... tapiiii..... x buat2 jugak...

sampailah pada 2 hari lepas Boss kat tempat keja ni belanja la group kitorang yg the best nih... dia bawak makan kt Restoran Thai... makanan dia fullamak... best, lain dr yg lain dan tomyam dia amatlah pedas... pedih perut jadi nya....
So, dah settle suma makanan lastly di hidangkan dessert... RED RUBY rupanya... mmg x pnh jumpa before nih... biasala... bila dh mkn kt kedai mna nak puas nya... kita pun godek punya godek nk cr balik resepi yg dah dekat setahun terkubur... jadi nya hari ni petang2 kita sejukkan tekak dengan RED RUBY hasil ayaq tangan sendiri... Jum nengok resepi...

Bahan-bahan :

10 biji sengkuang cina
1 st serbuk pewarna merah
Tepung ubi secukupnya
1 kotak santan m&s atau 1/2 kotak KARA* (1 biji kelapa)
200 ml susu cair*
2 st garam*
6 sb gula atau secukupnya*
400 ml air panas*
Ais (atau sejukkan campuran santan dalam peti ais)
Beberapa ulas buah nangka


Cara-cara:
UNTUK RED RUBY
•Potong dadu sengkuang dan basuh bersih.
•Rendam dalam air yang telah dicampur dengan pewarna merah kira-kira setengah jam.
•Toskan dan gaulkan dalam tepung ubi.
•Sediakan air rebusan hingga mendidih.
•Sediakan juga air sejuk dalam bekas berasingan.
•Masukkan sengkuang tadi anggaran segenggam pada satu-satu masa ke dalam air rebusan. Cara merebusnya sama seperti membuat Buah Melaka. Red ruby ini akan timbul apabila telah masak.
•Angkat red ruby ni dan masukkan dlm bekas berisi air sejuk.

UNTUK KUAH
•Campurkan santan dengan garam. Masukkan air panas, gula dan susu cair.
•Masak secara double-boiler.
•Seimbangkan rasa lemak manisnya.
•Sejukkan Kuah nya terlebih dahulu.
•Hidangkan bersama nangka dan lagi sedap dihidang dengan ais.








Monday, February 25, 2013

TIPS DAN TEKNIK ASAS MENYEDIAKAN MUFFIN PLUS RESEPI


Teknik asas membuat muffin adalah mudah. Bahan-bahan basah dicampurkan dalam bekas dan kemudian bahan-bahan kering dicampurkan untuk mendapat adunan yang sebati ratanya. Minyak atau mentega digunakan untuk mendapatkan muffin yang mempunyai texture coarse dan crumbly. Dalam sesetengah resipi, mentega dan gula dipukul untuk mendapatkan texture yang lebih lembut.

Campuran bahan-bahan cecair seperti susu, yoghurt dan jus buah-buahan juga membuat muffin lembut dan lembab. Bahan seperti oats dan bijiran direndam dan dilembutkan dalam bahan cecair sebelum dicampurkan kepada adunan muffin.

Bahan cecair dan bahan kering dicampurkan untuk mendapatkan adunan yang dapat disatukan rata. Mengacau adunan muffin selalu tidak lebih dari 15 saat. Adunan yang bergumpal dan tidak rata adalah biasa sewaktu membuat muffin. Adunan muffin yang terlalu dikacau akan menjadi liat, mendap dan tidak sedap. Diana selalu menggunakan spatula sewaktu mengacau muffin untuk lebih senang dapat mengagak consistency adunan muffin berbanding dengan menggunakan mesin bancuhan yang agak sukar kita mengagak kerana terlalu cepat.
Gunakan tepung serbaguna (tepung gandum) kecuali sekiranya resipi mengatakan yang berlainan. Pastry dan tepung cake selalunya tidak suai digunakan kerana muffin akan menjadi terlalu lembut dan bentuknya akan berubah.

Isikan mangkuk cup muffin hanya tiga suku penuh untuk adunan yang ringan dan untuk adunan yang berat isikan adunan hingga penuh. Gunakan sudu, senduk kayu ataupun ice-cream scoop untuk mengisikan adunan kedalam mangkuk muffin.

Bila membakar muffin gunakan rak tengah dalam ketuhar untuk mendapatkan muffin yang cantik. Muffin boleh dikatakan masak bila permukaannya naik dan kering bila dipegang dan tepi muffin senang terkeluar dari loyang. Boleh juga menggunakan lidi untuk test muffin, jika lidi keluar bersih bermakna muffin sudah pun masak. Muffin sedap dimakan pada hari ia dibakar, dan ia juga boleh dibekukan dalam peti sejuk.

Diana sudahpun berikan sedikit tips untuk membuat muffin, sekarang adalah masanya untuk kita cuba membuatnya pula. Kebanyakkan resipi yang Diana kongsi bersama adalah dari Chef Wan dan dapat dihimpunkan 14 macam resipi muffin kesemuanya. Selamat mencuba, dan jangan lupa feedback.

TIPS PENTING: JANGAN GAUL MUFFIN LEBIH DARI 15 SAAT APABILA SUDAH CAMPURKAN DENGAN BAHAN KERING. JIKA TERLALU DIGAUL ADUNAN, MUFFIN AKAN MENJADI LIAT, MENDAP DAN TIDAK SEDAP.

Apple Nut Muffins
Hidangan: 6 keping muffins
Bahan-Bahannya
Untuk "adunan kering"
1 cawan(125 gram) tepung gandum
1/4 sudu teh serbuk soda
1 sudu teh penuh serbuk penaik
1/8 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 cawan badam, dicincang
3 sudu makan gula kaster
Untuk "adunan basah"
1 biji telur
3 sudu makan sos apel (makanan untuk bayi)
4 sudu makan yogurt rendah lemak
1 sudu makan minyak tidak tepu
1/2 cawan apel hijau - yang telah didadu
Untuk taburan:
1/2 sudu makan gula perang (brown sugar)

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar kepada 200C.
2. Gunakan dua lapisan kertas diatas tin pembakar muffin.
3. Persiapan untuk "adunan kering":
Masukkan tepung gandum, serbuk soda, serbuk penaik, serbuk kayu manis dan garam ke dalam mangkok yang sederhana lalu dibancuh hingga sebati. Tapis adunan.
Campurkan gula dan badam. Bancuh sekali lagi.
4. Persiapan untuk "adunan basah":
Pukul telur di dalam mangkok yang besar diikuti dengan sos apel, yogurt dan minyak, lalu dibancuh hingga sebati.
Kemudian masukkan apel yang telah didadu dan bancuh lagi.
5. Akhir sekali masukkan "adunan kering" ke dalam "adunan basah". Gaul rata aduan itu, tidak melebihi 15 saat.
6. Masukkan satu sudu makan penuh adunan dalam tin pembakar muffin, lalu taburkan gula perang ke atasnya.
7. Bakar selama 15 hingga 20 minit sehingga ia benar-benar masak.

APPLE PECAN MUFFINS
Bahan-bahannya
1 1/4 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
secubit garam
1 biji telur
1 cawan gula kaster
1/2 cawan minyak jagung
2 sudu besar jus lemon
1 1/2 sudu teh esen vanilla
3/4 sudu teh parutan kulit orange
3 biji epal, buang kulitnya dan potong dadu
1/2 cawan kacang pecans, dipanggang dan dicincang
20 biji kacang pecan untuk hiasan

Cara-caranya
1. Ayak tepung, baking soda, serbuk kayu manis dan garam kedalam bekas.
2. Dalam bekas yang berasingan, pukul telur, gula, minyak, jus lemon, esen vanilla dan parutan kulit limau. Masukkan adunan kering dan kacau rata. Masukkan epal yang telah didadu dan kacang pecans yang telah dicincang.
3. Sendukkan adunan kedalam loyang muffin yang telah disapukan dengan mentega dan hiaskan dengan sebutir kacang pecan diatasnya. Bakar pada suhu 175 darjah C untuk setengah jam.

APPLE RAISIN MUFFINS
Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
1 sudu besar baking powder
3/4 sudu teh baking soda
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh serbuk all spice
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan gula kaster
1 1/2 cawan sour cream
4 sudu besar mentega, dicairkan
2 biji epal hijau, dibuang kulit dan dipotong dadu
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang walnut, dicincang

Topping
1/2 cawan gula perang
1/3 cawan tepung serbaguna
4 sudu besar mentega

Cara-caranya
1. Ayak tepung, baking powder, baking soda, serbuk kayu manis, serbuk all spice dan garam kedalam bekas.
2. Dalam bekas berasingan campurkan gula, sour cream dan mentega sehingga rata. Masukkan bahan yang telah diayak. Masukkan epal, kismis dan walnut dan gaul rata.
3. Campurkan kesemua bahan untuk topping dan gaul rata.
4. Sendukkan adunan kedalam loyang muffin yang telah disapu mentega dan taburkan topping diatasnya.
5. Bakar pada suhu 175 darjah C selama 20 - 25 minit atau sehingga ia masak.

COCONUT PINEAPPLE MUFFIN
Bahan-bahannya
1/4 cawan gula perang
1/4 cawan minyak sayuran
1 biji putih telur
1/2 cawan susu segar
1 cawan tepung serbaguna
1 1/2 sudu teh double-acting baking powder
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan kelapa parut kering yang manis, dipanggang sedikit
1 cawan bulatan nenas dalam tin, dipotong

Cara-caranya
1. Pukul gula perang, minyak, putih telur dan susu.
2. Ayak tepung, baking powder, serbuk kayu manis dan garam. Kacau adunan kering kedalam adunan yang dipukul. Masukkan kelapa parut dan nenas. Kacau rata, jangan terlalu dikacau.
3. Sendukkan adunan kedalam acuan kertas yang diletak dalam loyang muffin dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 25 minit.

MUFFIN BLUEBERRY
Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu teh garam
6 sudu besar mentega, dilembutkan pada suhu bilik
1/4 cawan gula perang
2 biji telur
1 cawan blueberries dalam tin, ditoskan
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan krim
4 sudu besar hirisan badam

Cara-caranya
1. Ayak tepung, baking powder dan garam.
2. Dalam bekas yang berasingan, pukul krim, mentega dan gula. Masukkan telur satu persatu, diselangi dengan blueberry. Masukkan bahan yang telah diayak dan kacau rata.
3. Sendukkan adunan kedalam mangkuk muffin yang telah disapu dengan mentega dan taburkan hirisan badam diatasnya.
4. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 25 minit.

FRUITCAKE MUFFIN
Bahan-bahannya
2 1/2 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1 cawan kismis
1/2 cawan sultana
parutan kulit dari 1 biji oren
parutan kulit dari 1 biji lemon
1/2 cawan ceri, dicincang
1/3 cawan gula kaster
1/4 cawan jus lime
3 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar susu segar
1/2 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)
1/2 sudu teh serbuk bunga cengkih (cloves)

Cara-caranya
1. Ayak tepung, baking soda dan garam.
2. Rendamkan kismis, sultana, parutan kulit oren dan lemon, ceri dan gula dalam ujus line selama setengah jam.
3. Pukul telur dan minyak jagung sampai sebati. Masukkan gula perang, susu, serbuk buah pala dan serbuk bunga cengkih. Masukkan pula bahan yang telah diayak dan buah-buahan yang telah direndam. Gaul rata.
4. Sendukkan pada loyang muffin yang telah disapu dengan mentega dan bakar selama 25 min pada suhu 170 darjah C.

HONEY CORN MUFFINS
Bahan-bahannya
100 gram tepung serbaguna
1 sudu besar baking powder
secubit garam
100 gram cornmeal
3 sudu besar madu
50 gram kismis
4 sudu besar minyak jagung
225 gram jagung krim
1/3 cawan air
Butter untuk hidangan

Cara-caranya
1. Ayak tepung, baking powder dan garam dan campurkan dengan cornmeal. Masukkan madu, kismis, minyak, jagung krim dan air dan gaul rata.
2. Sendukkan adunan ke dalam loyang muffin yang telah disapu dengan mentega.
3. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 15 - 20 mint sehingga muffin naik dan bewarna keemasan. Hidangkan panas bersama mentega.

APPLE AND MACADAMIA NUT MUFFINS
Bahan-bahannya
1 1/4 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
secubit garam
1 cawan gula kaster
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur
2 sudu besar jus lemon
1 sudu besar esen vanilla
parutan kulit dari 1 biji lemon
2 biji epal hijau, dibuang kulit dan didadu
1/2 cawan kacang macadamia, dicincang kasar

Cara-caranya
1. Ayak tepung, baking soda, serbuk kayu manis dan garam.
2. Pukul gula, minyak, telur, jus lemon, esen vanilla dan parutan kulit lemon.
3. Campurkan kedalam adunan kering, masukkan epal dan kacang macadamia dan gaul rata.
4. Sendukkan adunan kedalam loyang muffin yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 175 darjah C selama 20 minit.

DATE, HONEY AND CARROT MUFFINS
Bahan-bahannya
1/4 cawan mentega
1/2 cawan madu
1/2 cawan susu segar
2 biji telur
1 sudu besar parutan kulit lemon
1 cawan tepung wholewheat
1 sudu besar tepung serbaguna
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh garam
1 cawan carrot yang diparut
1 cawan kurma, dihiris

Cara-caranya
1. Cairkan mentega dan madu. Sejukkan. Campurkan susu, telur dan parutan kulit lemon.
2. Ayak kedua jenis tepung, baking powder dan garam. Campurkan adunan mentega. Masukkan carrot dan kurma dan gaul rata.
3. Sendukkan adunan kedalam loyang muffin yang telah disapukan dengan mentega dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit atau sehingga masak.

BLUEBERRY AND OAT MUFFINS
Bahan-bahannya
1 cawan yoghurt segar
1 biji kuning telur
1 sudu teh baking soda
4 sudu besar mentega, dicairkan
1/2 cawan gula
secubit serbuk buah pala
1/3 cawan oats
1 2/3 cawan tepung serbaguna
1 cawan blueberi dalam tin, ditoskan

Cara-caranya
1. Campurkan yoghurt, kuning telur, bakings soda, mentega cair dan serbuk buah pala dalam mixer. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan oats, tepung gaul sebelum masukkan blueberi.
3. Sendukkan aduanan tepung kedalam acuan kertas yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 175 darjah C selama 20 minit atau sehingga muffin masak.

SPICED PUMPKIN MUFFINS
Bahan-bahannya
1 1/2 cawan gula kaster
1 2/3 cawan tepung serbaguna
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
3/4 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk cengkih (cloves)
1/2 sudu teh serbuh buah pala (nutmeg)
2 biji telur, dipukul
1/2 cawan minyak sayuran
1/2 cawan air
1 cawan labu, dibakar dalam oven dan dilecek
1/2 cawan kacang walnuts, dicincang kasar

Cara-caranya
1. Ayak kesemua 8 bahan pertama kedalam bekas.
2. Dalam bekas yang berasingan, campurkan telur, minyak dan air. Masukkan bahan yang telah diayak, labu yang dilecek dan kacang walnut. Gaul rata.
3. Sendukkan kedalam loyang muffin yang telah sapu dengan mentega dan bakar pada suhu 175 darjah C selama 25 minit atau sehingga masak.

BANANA CHOCOLATE MUFFINS
Bahan-bahannya
1/2 cawan mentega
1 cawan gula perang
1 biji telur
1 cawan pisang, dilecek
1 sudu teh baking soda
2 sudu besar air panas
1 1/2 cawan tepung serbaguna
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan chocolate chips
pisang dipotong bulat dan chocolate chips untuk hiasan

Cara-caranya
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan pisang. Gaul sebati.
2. Campurkan baking soda dengan air panas dan masukkan pada adunan mentega.
3. Masukkan tepung dan garam kedalam adunan mentega dan gaul rata bersama chocolate chips.
4. Sendukkan adunan kedalam loyang muffin. Hiaskan diatas adunan dengan pisang yang dipotong bult dan taburkan chocolate chips. Bakar pada suhu 180 darjah C untuk 20 minit.

APRICOT AND ALMOND MUFFINS
Bahan-bahannya
1 cawan apricot, dicincang
1 cawan air panas
1 sudu besar baking soda
1/2 cawan mentega
1 cawan gula
2 biji telur
2 cawan yoghurt segar
2 1/2 cawan tepung serbaguna
1 1/4 cawan bran flakes (nestum)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen badam
1/2 cawan badam, dicincang

Cara-caranya
1. Campurkan aprikot, air panas dan baking soda. Rendam untuk beberapa jam.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Campurkan aprikot yang telah direndam.
3. Campurkan pula dengan yoghurt, tepung, bran flakes (nestum), garam, esen badam dan badam. Gaul rata.
4. Sendukkan adunan ke dalam loyang muffin yang telah disapu dengan mentega dan bakar untuk 20 minit pada suhu 175 darjah C atau bila lidi dicucuk dan keluar bersih bererti muffin telah pun masak.

OAT BRAN AND FRUIT MUFFINS
Bahan-bahannya
150 grams campuran buah-buahan kering, dicincang kasar (apple, pear, apricot, mango dan sebagainya)
115 gram oat bran
85 gram rolled oats
70 gram tepung serbaguna
40 gram gula perang (brown sugar)
20 gram baking soda
1 sudu teh serbuk kayu manis
140 gram atau 3 biji pisang, dilenyek
parutan kulit dari 1 biji oren
60 ml jus oren
30 ml minyak jagung
2 biji telur
240 ml susu rendah lemak

Cara-caranya
1. Campurkan buah-buahan kering, oat bran, rolled oats, tepung, gula perang, baking soda, serbuk kayu manis dan
pisang dalam bekas pembancuh dan gaul sehingga rata. Bila sudah rata, buat bulatan perigi di tengah.
2. Masukkan parutan dan jus oren, minyak jagung, telur dan susu kedalam adunan kering tadi. Digaul sehingga rata.
3. Masukkan adunan kedalam dulang pembakar muffin yang telah dilapiskan dengan cawan kertas. Isikan 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 20 - 30 minit. Keluarkan dari dulang pembakar dan sejukkan apabila sudah masak.

Sumber : http://chetambiz.blogspot.com/2005/05/himpunan-14-resepi-resepi-muffins.html?m=1