

Saya baru jer cuba kuih ni... memandangkan hari ni duduk jer kat rumah... so, cuba jer la resepi ni... anak2 suka sgt makan... cara pun senang... cuba ler...
Bahan-bahan:
500g beras pulut
400g gula pasir
1cwn air
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
sedikit sirap rose
Cara-cara:
*Kaedah menggunakan rice cooker- 3 1/2 cwn pulut+ 3 1/2 cwn santan cair + secubit garam (hanya dibalik2kan ketika mendidih kemudian biarkan..utk menghasilkan pulut yg gebu)
masak gula pasir dengan 1 cawan air sehingga larut & mendidih. Kemudian masukkan sirap rose, daun pandan & secubit garam
Setelah mendidih masukkan 2 cawan santan pekat biarkan merenih dlm 1/2 jam guna api yg kecil
Setelah gula pekat berkilat & bertali, masukkan pulut yg dimasak tadi dan gaul rata
Setelah agak kering, keluarkan daun pandan tadi.. tuang kedalam loyang.. Sejukan..dan sedia dipotong..
kepada pengunjung terima kasih... sila komen skit yer... :)
ReplyDeletePulut ni lembut x? Saya x nak keras
ReplyDelete