Thursday, July 28, 2011

Tapai Pulut Bonda




Bahan-bahan yang diperlukan:

200g beras pulut (lebih kurang 20 biji sebesar bola golf)
1/2 biji Ragi
sedikit serbuk lada putih(optional)
sedikit gula(optional)

Cara-cara nya:

1~masak pulut dalm rice cooker dgn nisbah 1:1 1/4
2~setelah masak sejukkan pulut dalam talam... ratakan.
3~taburkan serbuk ragi di permukaan atas pulut diikuti serbuk lada putih dan sedikit gula...
4~balikkan pulut tadi keseluruhannya...... ulangi langkah-3.
5~bulat2 kan adunan tadi. Simpan dalam bekas kedap udara selama 2 hari 2 mlm (bukan dalam peti ais yer)
6~ selepas cukup tempoh, simpan dalam peti ais... enak dimakan ketika sejuk....


Tapai Pulut yang sudah siap... nyum2x... sedap nya...

No comments:

Post a Comment