Sunday, August 14, 2011

Puding Sagu Gula Melaka

Juadah berbuka puasa hari ke - 14




Kuih ni kat hotel E & O pun ada.... bukan org kampung jer yang makan ekkk....

Bahan2
1 cwn sagu
1 tin susu cair*
6 sudu besar gula melaka hancur
1 sudu besar gula pasir*
air secukupnya

cara2:
1.mula2 rebus sagu sampai kembang.guna api sederhana n kacau sampai kembang. sagu ni ikut suka korang nak banyak mana. nak banyak, rebus banyak, nak sikit, rebus la sikit. aku guna lebih kurang 1 cawan sagu, pastu rebus ngan air.air biar lebih takpe..takde sukatan air utk rebus berapa asal air lebih. bila dah kembang,tutup api, masukkan sagu dalam tapis, lalukan bawah air paip, untuk buang kanji nya. pastu baru la letak dalam bekas. pastu masuk peti sejuk.

2. masak bahan yang bertanda * didalam periuk guna api sederhana sampai menggelegak sikit.pastu tutup api.simpan dlm peti sejuk.

3.Cair kan gula melaka dan simpan dalam peti sejuk jugak..

kuih ni dimakan bersama gula melaka dan susu cair tadi.

No comments:

Post a Comment