Wednesday, August 3, 2011

Kuih Tako + Tepung Pelita

Juadah berbuka puasa hari ke - 3





inilah hasil nya... Kuih TATA

Pada sesiapa yang nak try resepi ni boleh la... memang senang dan cepat.... sedap pun sedap bila makan sejuk2 gitu...

Bahan-bahan ( Boleh dpt 20 bekas daun pandan )

Lapisan bawah
500ml air - termasuk air perahan daun pandan
35gm tepung jagung
1/2 cwn gula pasir
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
4 helai daun pandan-di blender

Bahan2 lapisan atas (putih @ santan)
400ml santan - saya guna santan kotak 200ml, tambah air jer ;)
25gm tepung beras
10gm gula
1 sudu teh garam

Cara-cara

UTK LAPISAN ATAS (HIJAU) :
Daun pandan diblender, ditapis dan dapatkan jusnya, tambah air sehingga 500ml. Masukkan tpg jagung, gula dan garam. Kacau di atas api sederhana hingga masak dan berkilat. Masukkan ke dalam acuan (separuh ketinggian acuan).

UTK LAPISAN BAWAH (SANTAN) :
Masakkan santan, garam dan tepung beras hingga masak dan berkilat. Masukkan ke dalam acuan.

Sejukkan sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment