Sunday, March 18, 2012

Home Made Cendol

Sejak2 'berdua' nih memang suka sgt minum cendol.... sampai rasa teringin nk minum cendol buatan sendiri.... So, ni la hasilnya... sedap... lembut... huhu

Untuk cendol

Bahan2 nya.
1 cwn tepung beras
2 1/2 cwn air pandan
1/2 sudu kecil air kapur
1/2 sb tepung ubi
secubit garam

cara2 nya
campurkan semua bahan dalam periuk dan masak dengan api yang perlahan hingga pekat/kental dan berkilat. Adunan akan menjadi lebih ringan.... kacau selama 30 minit.. masukkan dalam acuan cendol dan picitkan terus kedalam mangkuk yang berisi air sejuk (dr peti ais yer...) simpan cendol dalam peti ais bersama air rendaman nya...

untuk kuah cendol

Bahan2 nya
50g gula merah
200g gula pasir
200ml air
200ml pati santan
100ml susu sejat
garam secukup rasa
daun pandan

cara2 nya
masak gula merah, gula pasir air dan daun pandan hingga mendidih.

Untuk menghidang
campurkan ais, cendol, air gula, santan dan garam secukup rasa. Garam akan memberi rasa lemak2 pada cendol....

No comments:

Post a Comment