Sunday, May 13, 2012

:: Sambal Tumis Ikan Bilis & Terung Pipit ::

Pagi tadi pergi pasar ternampak terung pipit... ader setengah org panggil terung belanda... x kisah la kan ape nama dia yang penting sya suka makan... huhu.... So, bila dah nmpak terinh
gin la pulak nk buat sambal tumis... lg pun memang dah lama x mkn... dulu masa kat kampung mak rajin le msak ni... memang membuka selera bila ada lauk ni....


Resepi nk masak ni senang jer... cepat dimasak, sedap dimakan... macam masak megi lak kan... huhu...
ok la... ni nak share resepi nyer yang senang.... kih kih kih...

bahan2
1/2 cwn terung pipit/belanda yg telah direbus.
segenggam ikan bilis
3 biji bawang merah
6 tangkai cili kering
sedikit air asam
1 st belacan
garam dan gula secukup rasa

cara2 nya

  • Kisar bahan yang bertanda *, tumis hingga naik bau dan naik minyak.
  • masukkan belacan, ikan bilis dan terung pipit.
  • kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  • sedia untuk dihidangkan.
Mudah kan resepi nya.... hehehe... cuma terung tu susah skit nk dapat... kalo sesapa yg tinggal dikampung mungkin senang nk dapat....



1 comment:

  1. kepada pengunjung terima kasih... sila komen skit yer... :)

    ReplyDelete