kek buah kukus
BAHAN-BAHAN :
250 gm Mentega
340 gm Gula Pasir
50 gm Air
500 gm Mixed Fruits/Buahan Campuran
3 biji Telur
1 sudu teh Cream of Tartar *
2 sudu teh Soda Bikarbonat *
350 gm Tepung Gandum *
1 sudu teh Serbuk Nutmeg/Buah Pala *
1 sudu teh Vanilla Extract/Essence
CARA-CARA :
Masakkan
gula pasir sampai perang (jangan sampai hangus pulak) dan tuangkan air
perlahan lahan. Guna api kecil jer. Masukkan mentega/butter dan biarkan
cair. Masukkan pula mixed fruits dan biarkan mendidih seketika.
Ketepikan dan sejukkan sebentar.
Ayak semua
bahan bertanda (*). Masukkan ke dalam bahan gula yang dimasak dan
disejukkan tadi sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu hingga
rata dan sebati.
Dalam bekas lain, pukul telur
sebentar. Saya pukul menggunakan mixer. Kemudian tuangkan ke dalam
adunan tadi dan kacau sehingga menjadi adunan yang betul betul sebati.
Di sini saya kacau dengan senduk kayu pula.
Masukkan
adunan kedalam bekas empat segi bersaiz 7"x7" dan kukus selamat 4 jam
di dalam pengukus yang telah dipanaskan airnya. Kek ni saya kukus 2 jam jer pun, tapi untuk
mendapatkan kek yg penuh dengan kelembapan kena la kukus kukus selama 4 jam. Kukus dengan
api yang sederhana pada 2 jam yang pertama dan pada 2 jam yang terakhir
kukus dengan api yang kecil jer. Kalau nak tambah air pengukus,
pastikan ditambah dengan air panas.
Alas tutup
pengukus ngan tuala/kain supaya wap air tidak menitik ke atas kek yang
dikukus atau tutup loyang/bekas dengan aluminium foil semasa mengukus
kek. Lebih baik guna bekas yang besar dan tinggi sedikit.
Bila
kek ni dah masak, buka penutup kukusan dan biarkan kek ni dalam
pengukus dulu hingga sejuk. Jika terus angkat buah akan turun. Pastu
bolehlah keluarkan dari pengukus. Potong kek bila ia benar benar sejuk,
lebih bagus, biar kan ia semalaman dalam tudung saji. kek ini lebih sedap dimakan selepas 2 hari.
No comments:
Post a Comment