Sunday, March 3, 2013

KUIH LOPIS KEGEMARAN KU

Assalamualaikum...
Hari ni husben outstation.... selalu nye kalo husben x der memang lah teramat boring nya.... otomatik penyakit malas tu sampai... bukan nya apa, kalo ada encik suami ni, masak lah apa pun mesti dia makan... tu yang seronok sangat... anak2 ni bukan nya nk mkn sangat.... tu lah, alkisah nyer ari ni anak tekak ni teringin la pulak nk makan kuih lopis... petang2 ni malas pulak nk keluar... so, godek2 dapor ada betas pulit, bermulalah operasi nk masak memasak... yang mummy dioramg ni masak sikit je la, memandangkan encik suami x der... bila dah siap panggil la ank2 suruh jamah la skit.... budak2 skang ni... kuih mcm ni pandang sebelah mata je laaa.... mkn pun sebab terpaksa kot... tapi bila dah makan tak sangka la pulak... diorang suka... bertambah2 lagi... hihihi... dah le buat sikit... dapatlah sorang 2 ketul... boleh la... lain kali ibu buat lagi...

ekceli... dulu pun dah ada buat... tapi tak berkesempatan nak share resepi nya... kuih ni senang dan simple jer... tapi my all time favourite... hehe... ok lah... so hari ni saya nk sahare la resepi ni....

Cara tanak pulut dengan RICE COOKER sahaja.. pulut tak perlu direndam... boleh terus masak jer... **pulut tu jangan lupa basuh pulak... ekekeke.... memang mudah sangat...

Bahan2
1 mangkuk beras pulut * dicuci terlebih dahulu
1 mangkuk air + jus pandan ( guna 3 helai daun pandan)
1 sudu teh garam

** masak terus dengan rice cooker

1 keping gula melaka
1/2 cwn gula
2 cwn air

** masaka gula hingga hancur dan mendidih. Tapis dan sejukkan.


No comments:

Post a Comment