Monday, August 22, 2016

KEK KARAMEL TERBAIK LAH!!!

Assalamualaikum....
Lama sgt dah rasa nya x buat kek² bagai... bz sesangat dengan baby baru.
Hari ni buat pasal kawan² nak rasa dessert air tangan ku... haha... jadi kek ni jadi pilihan sebab suami dan anak² pun memang suka sangat....
Kalo uoollsss nak cuba boleh amik resepi ni ok.... macam biasa... kek ni x manis sgt sbb saya x suka yg manis².... Kembang tekak nanti..

Ni la rupa kek yang dh masak dan dah siap potong... Tinggal nak ngap je...

Ok... jum tengok resepi ni.... bahan² pun senang dapat....

Lapisan Gula Karamel:
60 gram gula
1 sudu besar air

LAPISAN KARAMEL:
3 biji KUNING TELUR
3 biji telur saiz A
500 gram susu cair @ susu dalam kotak (jangan guna susu tepung)
70 gram gula
2 sb tepung jagung
sedikit esen vanila (jika tak nak hanyir)
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.

Adunan Kek Bahan 1:
70g gula Kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2:
140 gm tepung gandum
1 sudu the baking powder
Matikan  mixer Dan masukkan tepung Dan bakes powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque :
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh Krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian yg sama banyak. Nak bahagi kpd 3 atau 4 adunan pun boleh... terpulang pada anda..
Saya letakkan pewarna pink dan hijau je... anda juga boleh letak warna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan hijau, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan hijau yg first tadi.
Buat begini sehingga habis adunan.

Dah siap lapisan kek ni.. tunggu nak masuk dalam oven je,


Panaskan oven terlebih dahulu. Ayu panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ayu tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath:
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.

Zara dah tak sabar nak makan kek tu....


Selepas masak, biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


Ni balance adunan je pun... dapat lah banyak ni..



Ok... senang kan... selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment