Thursday, August 11, 2011

Air Katira, Puding kastard Buah, Sotong Goreng Tom Yam

Juadah berbuka puasa hari ke - 11






Antara juadah berbuka hari ni...
Dah berbuka... emmm... semua besh....

Air Katira
Bhn2 (3 liter)
1 tin susu cair
500ml ice cream soda
3 helai daun pandan dapatkan jus nya
2 l air.
12 sb gula + sedikit gula batu
-kembang semangkuk*
-cincau*
-selasih*
-buah kurma*
-nata de coco*
Kuantiti untuk yang bertanda * mengikut citarasa.

cara2
didihkan air bersama jus pandan. masukkan gula dan gula batu. Tuangkan dalam jug, masukkan susu cair bersama bahan2 lain kecuali ice cream soda.
Kacau rata dahulu barulah akhir sekali dimasukkan ice cream soda.. kacau berterusan supaya susu tidak mendap dan berketul di bawah.
Sejukkan sebelum di minum.
*kembang semangkuk hendaklah direndam denagn air panas dahulu, buang kulit barulah dicampur ke dalam air.


Resepi Puding Kastard Buah
Bhn2
3/4 cwn tepung kastard
3/4 cwn susu cair
2 1/2 cawan air
6 sb gula
sedikit garam
buah untuk hiasan..

cara2
campur semua bahan kecuali buah dalam periuk. Letak atas api sederhana.
Kacau sampai adunan pekat dan berkilat...
Tuang dalam acuan. Sejukkan. Hiaskan dgn buah2an dan tuang susu cair sebelum makan..

Sotong Goreng Tom Yam
Bhn2
500g sotong
1 peket pes tom yam
1 biji bawang besar*di potong kasar
2 biji bawang putih*dicincang
1 batang serai *diketuk jer
3 biji cabai melaka/cili api
3 biji baby corn
4 helai daun limau purut*dipotong2 untuk dapatkan aroma.
garam dan gula secukup rasa.

cara2
panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih diikuti bawang besar. Setelah naik bau masukkan serai yang diketuk dan cili api.. tunggu seketika..
masukkan pula pes tomyam.. kacau sebati masukkan pula sotong yang telah dicuci bersih..
Tutup sekejap dlm 5 min... masukkan garam dan gula secukupnya...
akhir sekali masukkan baby corn dan daun limau purut.. tunggu sebentar... sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment