Sunday, August 21, 2011

Pulut Panggang @ Pulut Udang

Juadah berbuka puasa hari ke - 21








Ni la dia pulut panggang.... ader jugak yang panggil kuih ni pulut udang.... senang je nk buat ni.... yang penting rajin ke malas... hu

Serunding Kelapa
bhn2:
3 biji bawang merah*
2 batang serai*
1" lengkuas*
1" kunyit hidup*
1 sb udang kering/udang kepal*
2 biji cabai kering*
1 cwn kelapa parut
sedikit minyak
garam dan gula secukup rasa...


Cara2 nya:
Kisar semua bahan yang bertanda * tu... tumis ngn miyak... bila dah agak2 garing skit tu masukkan jer kelapa parut tadi... tambah garam dan gula... kalo nk manis skit letak la gula tu lebih skit... kacau sampai sebati.... dah agak2 kering skit tutup api...

Untuk pulut dia cam biasa ler... 1 1/2 cwn pulut + 1 1/2 cwn air + garam skit + santan pekat dlm 1sb gitu.... masak jer dalam rice cooker... (pulut tu bersihkan dulu la ek)...

Cara2 nak balut dia ngk jer kat gambar atas tu... senangkan... ???

Nak buat kuih ni daun pisang kena layor dulu atas api... kalo x taw layor, bahasa lain nya salai yer... tujuan kita layor daun tu cuma nak bagi senang lipat jer.. kalo x layor nanti daun tu rapuh dan senang koyak... :P



No comments:

Post a Comment