Wednesday, February 8, 2012

Kuih Tepung Talam Gandum


Kuih ni dah banyak kali aku cuba... macam macam resepi aku dah try... tapi alhamdulillah... kali ni menjadi.. seronok sangat.. anak2 kata sedap la kuih ibu ni... kembang idung sekejap... :D

Bahan2 (loyang 7")

bahagian Bawah
1 1/4 cwn tepung gandum
1/4 cwn gula pasir
3/4 cwn air gula merah (250g gula + 1cwn air dimasak dan ambil secukup nya)
2 cwn santan cair
sedikit air kapur

Bahagian Atas
2 cwn santan pekat
3/4 cwn tepung gandum
2 sudu kecil garam

Cara-cara
-Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
-Satukan semua adunan bahagian bawah. Blend pun boleh. Tapis ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
-Buka kukusan. Lap air yang ada diatasnya dgn tisu sampai kering.
-Sediakan adunan bahagian atas pula. Jgn blend, cukup dngan memnabcuh menggunakan pemukul telur biasa.
-bila semua bhn dah sebati, tapis dan tuangkan keatas bahagian bawah tadi.
-Kukus selama 30 minit. Buka penutup kukusan dan biarkan lagi selama 10 minit.
-Tutup api, angkat dan sejukkan kuih.
-Potong dan hidangkan...




No comments:

Post a Comment