Sunday, February 5, 2012

Puding Triffle




jum cuba buat pencuci mulut ni... mudah, senang dan sedap...

bahan2

400ml susu segar
3 sb gula
5 sb tepung kastard
100ml air-untk dicmpur bersama tpng kastard
1/2 biji kek gulung
1 tin buah-buahan campuran-asingkan buah dan airnya

Lapisan atas
10gm agar2 serbuk
250g gula
1liter air
sedikit pewarna merah
*masak semua bahan untuk lapisan atas tadi hingga mendidih. tutup api.

cara-cara nya

-panaskan susu dengan gula, guna api perlahan.
-bancuh tepung kastard dgn 100ml air. masukkan bancuhan tadi ke dalam susu yg mendidih. masak hingga betul2 pekat dan tutup api.
-dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung yang dipotong dadu hingga habis. kemudian basahkan kek dengan air buah-buahan tin.
-tuangkan bancuhan kastard atas kek tadi.
-taburkan buah-buahan tin hingga habis.
-akhir sekali, tuangkan jeli dalam acuan dan sejukkan. Bila betul2 keras bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment