Saturday, April 7, 2012

Chocolate Chiffon Cake with Orange Flavoured Topping





Hari ni rasa boring lak x buat apa... saja la nk try resepi lain pulak... memula tu ingat nak try buat chocolate indulgent cake tapi whiping cream x der kat rumah... so, jadi la kek ni pulak.. boleh la kan.... Jum ngk bahan2 yang diperlukan...

bahan2 nya
Bahan A
30g serbuk koko*
130g tepung naik gandum*
3/4 st baking powder*
3/4 st soda bikarbonat*
120g gula castor
4 biji KUNING telur
120ml susu segar
60 ml minyak jagung/sayuran
1 st esen vanilla

Bahan B
4 biji PUTIH telur
60g gula icing
1/4 st krim of tartar

Cara2 nya
Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180c.

Satukan bahan 'B' dan pukul hingga kental menggunakan high speed. Ketepikan seketika.

Satukan bahan 'A' yang bertanda * dalam bekas lain. Dalam bekas berasingan, pukul bahan2 lain hingga sebati dan akhir sekali masukkan bahan2 kering tadi sedikit demi sedikit hingga habis.

Kemudian satukan bahan 'A' dan bahan 'B' secara kaup balik. Tuang dalam loyang yg telah di griskan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak mengikut oven masing2.

Bolehlah dihiaskan mengikut kreativiti masing2 sebelum dihidangkan.

Untuk Topping
50g white compound chocolate
25g butter
60ml whiping cream
1sb orange sunquick

Gunakan kaedah double boil hingga sebati... sejukkan kek terlebih dahulu. Tuangkan topping yg TELAH SEJUK keatas kek.... simpan dalam peti ais sebentar sebelum dipotong...

No comments:

Post a Comment