Monday, May 7, 2012

:: PAVLOVA ::

ermmm... pavlova... ramai kwn2 dah buat dessert ni... baca komen orang lain pun diorang kata sedap sgt2... mmg x pernah mkn dan x dpt nk bayangkan mcm mn rasa dier.... Nama dier jer dah sempoi kan... nak taw asal usul dia... jummm... baca bawah ni...


Pavlova diberi nama bersempena dengan nama seorang penari ballet Russia yg berkunjung ke Australia & New Zealand iaitu Anna Pavlova pada tahun 1920 semasa jelajahnya mengelilingan dunia. Walaubagaimanapun telah berlaku perebutan dari mana asalnya & siapa pencipta sebenar Pavlova antara Australia & New Zealand selama bertahun lamanya.


Dan akhirnya kajian menunjukkan Resepi asal Pavlova ialah milik New Zealand kerana ianya kali pertama dihidangkan di sebuah hotel di Wellington,New Zealand bersempena dengan kunjungan Anna Pavlova di hotel tersebut pada tahun 1926.


Perebutan resepi asal ini berlaku sbb Pavlova ni memanglah sedappppp.....berbaloi untuk direbutkan..huhu..
Rasanya yg chewy di dlm dan keranggupan lapisan luarannya & dihidangkan bersama krim,buah2han..memang terasa nikmatnya kalau dinikmati sebagai pencuci mulut yang agak mewah...


Oleh kerana keterujaan melampau.. nk jugak buat... resepi ni dari NIK ZAMZURINA...  first time buat terus jadi.. bak kata NIK... memang senang...


Ni la hasil PAVLOVA saya... buat sekali dan nak lagi dan lagi... masa ngah tulis ni pun rasa cm nk buat lagi... nyum2....








Resepi nya....??? jum layan... jgn layan jer... tapi kena buat yer... tapi resepi ni dah diubahsuai sket dr tuan punya asal.... hehehe..


Bahan2
4 biji putih telur
100g brown sugar
1/2 st cuka masakan
2 tutup esen vanilla
1 sb tepung jagung (ayak)

Untuk topping
1 1/2 cwn fresh cream
buah buahan segar secukupnya.

Cara : 
1) Mix putih telur hingga kembang jadi Merinque.
Masukkan gula sikit2 . Mixer dgn kelajuan tinggi.
2) Masukkan esen vanila, cuka dan akhir sekali masuk tpg jagung.
Mixer hingga kental bila terbalik x jatuh.
Tektur @ rupa dia jadi mcm kita buat bettercream je.
3) Ambil kertas baking lukis bulatan mgunakan loyang..
Pastu letak je adunan td ats kertas mengikut bulatan yg dilukis.
4) Panaskan oven suhu 160'C - 20min.
Bila masuk adunan turunkan suhu 140'C - 1jam ( bergantung pd oven masing2)
Sehingga kekuningan.
5) Biarkan dia sejuk kejap dlm oven.  
Cara Untuk Topping   
1) Bit Fresh Cream = kembang
2) Ambik Pavlova, tempek FC pastu susun buah2 segar..
Dah pun siap... makan sejuk2 baru kuar peti ais memang TERBAEEEKKK LAH....!!!

No comments:

Post a Comment