Sunday, February 24, 2013

APAM BALIK CINTA BERTAUT

Assalamualaikum...
Apa khabar rakan2 maya ku... hurm... hari ni terasa macam boring jer... Cuaca mendung... panas tidak, hujan pun tidak... kalo keluar ke taman nanti hujan susah la pulak.... Jadi, masa ni lah paling seswai nk lepak2 kat rumah...

Adussss... bila dah lepak kt rumah ni mula la rasa lapar... cuaca pulak sejuk2 ni... perut dok keroncong menggila... Masa ni nk masak yg terlintas dalam otak cuma sesuatu yg SENANG, CEPAT dan pasti nya mesti lah yang SEDAP... apalagi... selak2 laman fb nampak pulak resepi ni... hurm... bahan semua mmg dah ada... buat sajaaa laaaa... ok... sapa yg nk cuba resepi ni silakan...

P/s : resepi asal menggunakan kacang hancur atau kacang tumbuk tapi dlm resepi ni saya dah tukar kepada peanut butter rangup.. mengikut selera anak2 pastinya... dan penambahan sedikit mentega dalam intinya...


Apam balik

2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula halus
1 biji telur
1 1/2 cawan air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate of soda
Secubit garam
Sedikit butter utk dioles pada kuali

Bahan tabur :
Crunchy peanut butter
Jagung krim
Gula pasir
Mentega/Butter

1.Putar telur n gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan air,baking powder,bicarbonate soda..Putar lagi sehingga sebati.
3.Masukkan pula tepung gandum yg telah diayak,putar sehingga semua bahan sebati.
4.Panaskan kuali,oles sedikit butter (tak perlu jika menggunakan kuali non stick),tuangkan bancuhan tepung secukupnya dan ratakan.
5.Biarkan seketika sampai permukaan tepung berbuih-buih.
6. Taburkan gula pasir diikuti, mentega, peanut butter rangup dan jagung krim,tunggu sampai apam masak.
7.Lipat apam kepada dua,angkat dan sapu sedikit butter pada apam..Sedia dihidang.

selamat mencuba! :)


sumber : Hazwani Abdul Halim
buku resepi @ fb

Diolah semula Oleh: mizz AJ's @ ajachocoart.blogspot.com







No comments:

Post a Comment