Tuesday, January 1, 2013

BLUBERRY NEW YORK CHEESE CAKE

Assalamualaikum....
Bila tengok kalender, bulan January hampir tiba... bermakna birthday my MIL pun dah dekat... my MIL ni memang suka sangat la mkn cheese... sempena hari lahir my MIL yang ker 60 tahun ni nak la buat something... So, hari yang ditunggu pun tiba... dari jauh MIL ni datang... saje nk bagi surprise kat MIL... so, jadilah kek ni... new york cheese cake... resepi asal dari kak Chahaya shila @ spice journey tapi dah ada derhaka sikit sama ini resepi... hehe... quantiti @ sukatan pun ayu dah adjust... tapi rasa memang malaTOPS okey... Kalo nk cuba silakan... jummmmmm...

***loyang ayu guna 8" punya...

BAHAN A (BASE) :

50 gm Biskut Marie ~~ dikisar halus
10 gm Original Nestum
50 gm Butter

Cairkan butter. Masukkan ke dalam biskut marie yg telah dikisar tadi bersama nestum dan gaul rata.

Kemudian masukkan adunan biskut marie itu ke dalam loyang yang digris atau dialas dgn baking paper dan tekan padat. Biarkan di dalam peti sejuk selama 20-30 minit.

BAHAN B :

4 biji Putih Telur
40 gm Gula Kastor
1 sudu teh Cream of Tartar

Satukan semua Bahan-bahan di atas dan pukul sehingga kembang bertanduk (soft peak).

BAHAN C :

350 gm Cream Cheese ~~ suhu bilik
90 gm Gula Kastor
4 biji Kuning telur
1/3 cwn Tepung Jagung
1/4 scwn besar Whipping cream
1 sudu besar Lemon Juice
1/2 sudu teh Vanilla Ekstract / Essense

Cara nya :
•Pukul cream cheese bersama gula kastor sehingga berkrim dan sebati.

•Masukkan kuning telur satu per satu. Kemudian masukkan vanilla ekstrak/essence, whipping cream dan lemon juice. Pukul sebentar.

•Slowkan speed dan masukkan pula tepung jagung sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.

•Seterusnya campurkan adunan BAHAN B tadi ke dalam adunan BAHAN C dan kacau dengan senduk kayu dengan cara kaup balik hingga agak rata dan sebati.

•Tuang adunan ke dalam loyang dan hentak hentakkan sedikit untuk kurangkan gelembung udara supaya cake kita tak banyak lubang lubang nanti.

•Bakar secara double boil pada suhu 170’C selama 50-60 minit atau bergantung pada kapasiti oven memasing.

•Bila dah sejuk baru hiaskan kek tadi yer... Terpulang ikut citarasa masing2 nk hias macam mana pun...

UNTUK BLUEBERRY SAUCE :

1 cawan Buah Blueberry
2 sudu makan Gula ~~ ikut selera
1/4 cawan Air

1 sudu kecil Tepung Ubi*
1/4 cawan Air *
** bancuh sekali~~


Masak buah Blueberry bersama gula dan air. Kacau sentiasa hingga buah tu pecah dan gula larut.

Kemudian masukkan tepung ubi yang telah dibancuh dengan air. Kacau kacau sehingga agak pekat.

Sejukkan sebentar dan bolehlah dituangkan ke atas cake atau semasa hendak dihidangkan.




No comments:

Post a Comment