Saturday, January 5, 2013

CHEESE CAKE MADU EMPAT

Assalamualaikum....
Semalam dok plan nak buat cheese kek... Memang peberet sangat kalo cheese tu... masak apa pun ada cheese memang layan abih laaa....
So, hati ni bermula lah operasi mengekek di opis kecil... haha... Bila kek dah siap tunggu masa nk letak topping... anak2 request... ada yg nk topping blueberry lah... topping strawberry lah... yang sorang ni pulak nk topping oreo la pulak... aish... suma selera lain2... kalo x buat moncong la jawab nyer...
Hurm.. sebab permintaan tu terhasil lah kek cheese ni... haha... sesaja jer letak nama madu empat tu... kasi havoc skit...
ok lah... resepi kek saya guna new york cheese cake... mmg suka kek ni sebab dia soft & fluffy... makan sejuk2 pulak... pergh... layan abis....
BASE saya tak letak sebab anak2 tak suka... untuk resepi saya dah pernah share dulu, tapi saya copy sekali lagi... untuk full resepi boleh KLIK SINI yer...
Okey lah... jum ngk resepi...

Bahan-bahan ( loyang size 8inci )

Bahan A :
350g cream cheese
90g gula castor
1/4 cwn susu segar/whipping cream
1/3 cwn tepung jagung
4 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh esen vanilla

caranya :
• pukul cream cheese dan kuning telur sampai gebu dan creamy.
• masukkan gula dan whipping cream/susu segar.
• masukkan tepung sedikit demi sedikit, tepung hendaklan diayak yer...
• masukkan lemon dlm adunan... kacau sebati dan ketepikan.

Bahan B :
40g gula castor
4 biji putih telur
1 st krim tar tar
• pukul sampai soft peak

•satukan bhn A dan bahan B kaedah kaup balik. Kacau satu arah sahaja.

•letak baking paper sekeliling dan dasar kek.

• bakar secara bain marie. Suhu 170c selama sejam atau mengikut kapasiti oven masing2.

• dah siap sejukkan dan dihias...

• Untuk topping... bahagi kepada 4 bahagian... lepas tu boleh letak topping yg disukai... macam saya just letak blueberry, strawberry, kiwi dan oreo...

p/s: untuk resepi topping boleh refer kat full resepi yer... resepi yg sama cuma tukar buah yg disukai...








2 comments:

  1. salam..

    wah2...
    suka tajuk dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam syapex... mekasih... saje bg gempak skit... ekekeke...

      Delete