Saturday, February 16, 2013

JAPANESS COTTON CHEESE CAKE SIMPLE

Assalamualaikum...
Hari ni mood baking membaking ada "sikit" rajin... anak2 pulak reques nk mkn cheese cake... Dalam peti ais tu pun mmg ada balance cheese lebih kurang 500g lagi... so, daripada cheese tu rosak buat la kek ni... senang dan pasti nya sedap.... yummmy... let's try this recepi... ecewah... ok... jummmmmm....


Bahan-bahan ( loyang size 8inci )

Bahan A :
250g cream cheese
50g butter
100g gula castor
100 ml susu segar (fresh milk)
1/3 cwn tepung superfine
1/3 cwn tepung jagung
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 sdk garam

caranya :
• pukul cream cheese dan butter sampai gebu dan creamy.
• masukkan kuning telur diikuti gula dan susu segar.
• masukkan tepung sedikit demi sedikit, tepung hendaklan diayak yer...
• lemon dan garam satukan, kacau hingga garam larut kemudian masukkan dlm adunan... kacau sebati dan ketepikan.

Bahan B :
40g gula castor
6 biji putih telur
1 st krim tar tar
• pukul sampai soft peak

•satukan bhn A dan bahan B kaedah kaup balik. Kacau satu arah sahaja.

•letak baking paper sekeliling dan dasar kek.

• bakar secara bain marie.

• dah siap sejukkan sebelum dihias... Yang ni hiasan orang malas macam saya.... ekekeke....








1 comment:

  1. chis boring sngat dngan resepi ni............

    ReplyDelete