Saturday, March 30, 2013

alahai... RED RUBY ku...

assalamualaikum...
kali ni aku nk cerita pasal RED RUBY... resepi ni mmg dah lama simpan.. dari hari ke sehari nak buat... tapiiii..... x buat2 jugak...

sampailah pada 2 hari lepas Boss kat tempat keja ni belanja la group kitorang yg the best nih... dia bawak makan kt Restoran Thai... makanan dia fullamak... best, lain dr yg lain dan tomyam dia amatlah pedas... pedih perut jadi nya....
So, dah settle suma makanan lastly di hidangkan dessert... RED RUBY rupanya... mmg x pnh jumpa before nih... biasala... bila dh mkn kt kedai mna nak puas nya... kita pun godek punya godek nk cr balik resepi yg dah dekat setahun terkubur... jadi nya hari ni petang2 kita sejukkan tekak dengan RED RUBY hasil ayaq tangan sendiri... Jum nengok resepi...

Bahan-bahan :

10 biji sengkuang cina
1 st serbuk pewarna merah
Tepung ubi secukupnya
1 kotak santan m&s atau 1/2 kotak KARA* (1 biji kelapa)
200 ml susu cair*
2 st garam*
6 sb gula atau secukupnya*
400 ml air panas*
Ais (atau sejukkan campuran santan dalam peti ais)
Beberapa ulas buah nangka


Cara-cara:
UNTUK RED RUBY
•Potong dadu sengkuang dan basuh bersih.
•Rendam dalam air yang telah dicampur dengan pewarna merah kira-kira setengah jam.
•Toskan dan gaulkan dalam tepung ubi.
•Sediakan air rebusan hingga mendidih.
•Sediakan juga air sejuk dalam bekas berasingan.
•Masukkan sengkuang tadi anggaran segenggam pada satu-satu masa ke dalam air rebusan. Cara merebusnya sama seperti membuat Buah Melaka. Red ruby ini akan timbul apabila telah masak.
•Angkat red ruby ni dan masukkan dlm bekas berisi air sejuk.

UNTUK KUAH
•Campurkan santan dengan garam. Masukkan air panas, gula dan susu cair.
•Masak secara double-boiler.
•Seimbangkan rasa lemak manisnya.
•Sejukkan Kuah nya terlebih dahulu.
•Hidangkan bersama nangka dan lagi sedap dihidang dengan ais.








No comments:

Post a Comment