Friday, May 22, 2015

Taufufah Sedap Lembut dan Licin...

Assalamualaikum....

Ya Allah...
Lama betul x update blog ni kan... Sawang dah penuh kot... hahahah...
Ni akibat cik Ma*** yang dok melekat kuat ni ha...

Okey lah.... hari ni actually ayu nak share satu lagi resepi yang best.... Memang dah lama sangat nak try buat dan makan hasil buatan sendiri... tapi malas punya pasal....

Ha... Alkisah nya... lately ni boleh kata seminggu 2 kali kita mesti wajib ke pasar malam... nak beli taufufah punya pasal la.... satu bekas kecik rm1.50... beli 2 bekas..... ish.. mana cukup... so beli 5 bekas... tu sebab ank sulung x suka makan.... kalo dia suka mkan dah kena beli 6 bekas kan...

So, teringat la balik.... kita dah lama simpan resepi ni... tapi x pernah buat lagi... so, bermulalah pencarian bahan2 untuk taufufah ni..... 

Bahan utama pembuatan taufufah ni nama dia SEKKO... kat mana nak beli yer??? jalan2 kat google street ramai yang suggest beli kat kedai sensei.... so, kita pun pergi la kedai sensei yg ada ka kawasan ni... satu tu je pun yang ada.... pergi hari isnin... TUTUT... Selasa..TUTUP... Rabu pun TUTUP....
Ish.. dugaan betul la.... BANKRUP dah kot uncle ni.... 

Kita still x putus asa... nak juga buat....pas tu pergi cari GDL pulak kat kedai bakeri.... Alhamdulillah... Jumpa pun.... So bermulalah perjalanan membuat taufufah kita ni...

Panjang lebar pulak yer... hahaha... 

Percubaan pertama.... kita buat ikut resepi... pergh.. memang menjadi.... tapi ank complain ada rasa masam skit.... x pe... kita buat research lagi... kenapa dan kenapa....

Esok tu x puas hati kita buat lagi guna resepi yg kita dah ALTER sendiri... ish... takut jugak x jadi... tapi TAWAKAL... InsyaAllah...

Ni resepi yang kita guna...

Bahan2
300 g soya... (basuh bersih rendam 3 jam..
2 liter air..
3 sudu besar tepung jagung..
1 sudu teh serbuk gdl..
200 ml air suam..
2 helai daun pandan..

Cara²..
1- Soya yg dh rendam tu blender dgn 2 liter air.... pastu tapis dgn penapis kain... (yg mamak guna tapis teh tarik- - tu)

2- Masak air soya tu... kacau selalu jgn bagi meruap taw.... nak bg wangi letak daun pandan...

Sementara tunggu mendidih... bancuh GDL + TEPUNG JAGUNG dengan AIR SUAM... Tuang siap² dalam tupperware..

3- Bila air soya dah mendidih... kocak skit tupperware yg letak campuran tepung jagung tu... pastu tuang air soya macam tuang teh tarik tu... kalo boleh tuang kat bahagian tgh jer....

dah habis tuang buang buih cepat2 pas tu tutup rapat²...
Tunggu sejam.... dalam masa sejam tu jgn alihkan atau goyang² bekas tu...

** Kita letak tupperware tu dalam periuk besar je....


NAK BUAT AIR GULA PULAK LA OK....


Bahan-bahan air gula :

1 cawan gula pasir + ½ biji gula melaka
½ jug air
Sehelai daun pandan

Cara-caranya:

1.Masukkan semua bahan.
2.Tunggu sehingga mendidih dan agk2 daun pandan dah layu dah harum boleh angkat dan sejukkan.

Okey.... Kita sambung cerita pulak... second time ni anak2 semua dah x sabar nak MAKAN... itula... penangan air tangan ibu...

Alkisahnya anak yang SULUNG tadi... makan punya la BANYAK..... hahahaha...
Siap kata IBU BUAT SEDAP SANGAT... YANG BELI TU X SEDAP... ALHAMDULILLAH...
TAUFUFAH buat kali ni tak sempat sejuk dah LICIN...

MEMANG PUAS HATI SANGAT2... 

 Ni gambar TAUFUFAH yang first kita buat.... yang second x sempat nak snap.... hihi


Ni la dia GDL beli kat kedai bakeri... Nama penuh dia Gluco Delta Lactone

No comments:

Post a Comment