Alahai bangun pagi teringin nak makan ni.
Puding Caramel versi Meklin
Berkilat kilat kuahnya.
Rahsia dia meklin buh butter sikit time masak gula bagi hangus tu.
Kau orang nak resipi tak untuk dapatkan texture gini. Meh layan sat.
Untuk kuah caramel tu
6 sudu besar gula putih
1 sudu butter
2 sudu air masak
Untuk pudingnya
1 kotak besar susu fresh. Mana2 x kesah lah.
7 biji telur size A
Gula 4 sudu besar
Essense vanila 1 sudu kecik
Daun pandan.. xkesah la ni nak letak ke tak. Meklin suka letak sebab bau wangi.
Caranya.
Macam biasa kau panaskan kuali tanpa sebarang benda ada dalam kuali tu. Air ke minyak ke tak mau.
Masukkan gula. Nampak dah cair kau masukkan butter. Air sikit ja. Tak yah banyak kang jadi kau masak air gula pula.😅
Dah siap tu kau letak dalam dulang siap2. Tips nak bagi puding tu keluar cantik nati sapu la butter sikit untuk bagi tak nak melekat bila kau orang nak terbalikkan nati.
Part kuah pula. Masukkan 1 kotak susu tu dalam periuk, kau masukkan gula, essence vanila dan telur yang di pukul. Tak yah kembang sangat. Kau orang bukan buat kek tau.
Masukkan semua kacau dgn api perlahan sampai gula tu hancur. Meklin tak tapis pun telur tu. Leceh. Haha.
Masukkan dalam dulang yang dah siap dengan caramel tadi. Pastu bakar. Ada yang kukus..tapi meklin suka bakar. Lagi cantik tekstur dia. Bakar dalam suhu 180 darjah celcius sampai la keras elok puding kau orang cik kiah oit..cucuk tengok ler dgn garfu. Dlm 45minit selalunya dah masak. Jangan 10 minit sekali kau pegi cucuk kang meklin cucuk mata kau. Hancur nati kalau selalu cucuk2..
Jangan lupa bakar dengan teknik waterbath. Dulang dalam dulang. Dulang yang luar kau buh air.
Nak bagi cantik puding ni kan.. telur kena banyak. Pastu nak bagi sedap letak secubit garam dalam susu tadi. Gula caramel pula jangan manis sangat. Biar bau macam hangit2 kopi sikit.
Aaaaa makan time sejuk2 best nih. Separuh dulang tak sedar dah abis.
Silakan share tak yah mintak izin..doakan meklin dimurahkan rezeki ye. Anak2 dak keluarga sihat.
Meklin doakan kau orang berjaya buat sampai jadik buat makan untuk family hari minggu ni. Bagi anak bangga mak dia pandai masak. Selamat mencuba.😄
#pudingcaramelberkilat
No comments:
Post a Comment