NASI TOMATO
Bahan-bahannya
4 pot beras basmathi - untuk menghasilkan tekstur nasi yang panjang dan sebiji2..*abaikan tekstur nasi seperti didalam gambar sebab mylady pakai beras biasa jek since takde beras basmathi kat rumah..hentam sajalah labu!!
1/2 tin kimball tomato soup
1 senduk susu tepung dibancuh dengan air panas
*anggaran air bergantung kepada air yang diperlukan untuk memasak 4 pot beras, ditolak dengan 1/2 tin kimball tomato soup..contohnya, kalau 4 pot beras guna 4 1/2 pot air, so susu dibancuh dengan 4 pot air sebab lagi 1/2 tu, contribute daripada kimball tomato soup
Garam/Gula secukup rasa
Kismis *optional
Daun Pudina *optional
Bahan menumis
4 biji bawang putih
1 biji bawang besar
*kedua2 bahan diatas ni di tumbuk halus
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
buah pelaga
kulit kayu manis
2 sudu besar minyak sapi
Cara-caranya
Basuh dan sejat beras basmathi
Tumis bahan2 diatas didalam minyak sapi hingga wangi baunya
Masukkan susu tepung yang dah dibancuh dan tomato soup kimball
Masukkan garam dan gula, rasakan secukup rasa
Tuang kedalam beras didalam rice cooker yang dah dibasuh dan disejat tadi
On kan rice cooker, dan pastikan nasi sentiasa dikacau untuk memastikan masak sekata
Bila nasi dah hampir masak, taburkan kismis dan daun pudina...kalau takde pun tak apa..but daun pudina ni memang akan menambahkan lagi keharuman nasi tomato tersebut
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment