Resepi 1 : Roti Putih
150ml Telur 1 biji + Susu segar*
1.5 cawan Tepung roti
0.5 cawan Tepung gandum
2 Sudu kecil Yis
3 Sudu besar Gula
0.5 sudu teh Garam
0.5 sudu teh Bread Improver
0.5 sudu teh Dough Softener
2 Sudu besar Majerin
* Susu segar boleh digantikan dengan air sejuk
Cara-cara membuat:
1) Campurkan bahan cecair ( Air sejuk, telur ), kacau sehingga larut bersama gula dan garam.
2) Kemudian, masukkan bahan tadi ke dalam breadmaker, masukkan majerin, tepung roti, tepung gandum,bread improver, dough softener.
3) Akhir sekali, masukkan yis.
4) Guna program “Sandwich” pada Breadmaker. Jumlah masa 3 jam. Pastikan setengah jam sebelum tamat hendaklah dimatikan dan terus angkat roti untuk mendapatkan roti gebu & lembut.
Resepi 2 : Roti Choc Chip
- 500 gram Tepung terigu protein tinggi (cakra)
- 2,5 sdt/ 1/2 bungkus / 7 gram ragi (fermipan)
- 4 sdm Gula pasir
- 4 sdm Susu bubuk (Dancow full cream)
- 100 gram mentega
- 3 btr Kuning telur
- 210 ml Susu UHT
- 1 sdt garam
- secukupnya Choco Chip
- Masukkan sesuai urutan, bahan cair terlebih dahulu : susu UHT, kuning telur, garam, mentega. Lanjut bahan padat : terigu, gula pasir, susu bubuk, ragi, chocochip. On BM
- 500g tepung roti (High protein) - atau gandingan 400g tepung roti+100g tepung gandum100g gula castor40g susu tepung1 st bread improver11gm yeast1 biji telur + air sejuk =jadikan 265g (telur dipukul sedikit)80g butter1 st bread softener (saya abaikan)Cara Breadmaker :1. Masuk semua bahan, dimulai bahan cecair dahulu, diikuti bahan kering dan akhir sekali yis dibahagian atas. Tekan setting button yang sesuai ( boleh rujuk pada buku manual).2. Untuk pembakaran melalui oven, keluarkan doh setelah selesai proses dari BM, bentukkan dan biar doh mengembang sekejap dalam 20 minit. Sedia untuk dibakar.
No comments:
Post a Comment