Thursday, May 2, 2019

IKAN PATIN PAIS TEMPOYAK

Ikan Pais Tempoyak

Bahan
I ekor ikan patin-anggaran 1.5kg; basuh dgn air asam jawa, tepung gandum + cuka utk hilangkan hanyir dan lumur dgn garam
3 helai daun kunyit- hiris

Bahan Kisar
2 inci kunyit hidup-kisar
24 biji cili api

8 biji cili besar

6 btg serai
8 sm tempoyak

8 sd kecik garam

4 sd kecik perisa

2 sd kecik aji


garam,gula secukup rasa
daun pisang utk balut ikan-guna aluminium foil

Cara
1.Campur bahan kisar,garam,gula dan tempoyak.
2.Gaul sebati dan lumurkan pada ikan.pastikan keseluruhan ikan dilumur
3.Taburkan daun kunyit ke atas ikan.
4.Bungkus dan bakar hingga masak.




No comments:

Post a Comment