Monday, May 6, 2019

LAKSA TOMYAM 1 LITER

Laksa tomyam
500g ayam potong kecil (+tulang dan kaki)
3 helai daun limau purut
5 btg daun kesom (ikat je dgn btg)
1 btg bunga kantan
2 sb pes cili thai
3 ketul kiub tomyam
1 kotak santan
2 sb jus limau
Garam dan gula secukup rasa
4 sd kecik garam
1 sd kecik ani
¼ gula melaka

Bahan2 untk kuah
1 inci Lengkuas
3 batang Serai
6 biji Cili api
3 biji Bawang putih
6 biji Bawang merah
Semua d blend halus n tumis

500g Ayam masok dlm kuah...klo nk buat jual boh tulang2 pn xpe tp dhidangkn plk...sebb nk bg kuah sdp.
Taroh 3 helai daun limau purut.. 1 x bunga kantan n 3 batang daun kesum

Tumis semua kena boh 3 x kiub tomyam...1 kotak santan..air asam limau nipis dan 1 liter air.
Klo perecah tomyam adabi dh mmg masam..kena rase dulu.

Bahan untuk dihidang
Laksa halus
Telor
Fish cake
Fish ball
Cili potong
Limau
Bawang goreng

No comments:

Post a Comment