Monday, August 8, 2011

Kuih Untuk Berbuka | Puasa ke-6 dan ke-7

Pulut Serunding

Senang sgt nak buat juadah ni...
masak jer pulut, buat bulat2 pastu golekkan dalam serunding daging...
dah siap...

Cara nak masak pulut:-
bersihkan 1 cawan beras pulut dulu.
letak dalam rice cooker...
tuang air satu cawan + agak2 2 sudu santan + garam secukup rasa.
Tekan switch... tunggu je smpi masak...



Kuih Cara Manis

Bahan2
100g tepung gandum
100ml susu segar
100ml jus pandan dari 4 helai daun yg dikisar
1 biji telur ayam
1 st esen vanilla
sedikit garam
sedikit air kapur
beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir untuk inti

cara2
campur semua bahan diatas kecuali gula....
kacau hingga sebati dan tidak berketul2..
panaskan acuan di atas api sederhana...
sapukan dengan sedikit minyak,
tuang adunan kedalam semua acuan..
kemudian letakkan inti gula ditengah2... tutup acuan
angkat bila dah masak..
ulang langkah tadi sampai adunan abis...




2 comments: