Thursday, February 14, 2019

Resepi sizzling mee hot plate 8 LITER

Sukatan untuk  8 liter air (stok pot size : 1)
2 sb = ¼ cawan

1½ cawan minyak masak 
4 inci Halia dicincang halus
1½ labu bawang putih dicincang halus

2 ekor ayam dipotong kecil2
32 tangkai cili kering potong 3
80 biji cendawan kering direndam dan potong

Bhn sos
2½ cawan sos tiram
1½ cawan kicap manis
3 cawan kicap lemak manis
2 sb kicap pekat
1⅓ sb minyak bijan

Lain2
2 ½ cawan tepung jagung bancuh dgn sedikit air
8 liter air

1. Tumis halia dan bwg putih hingga kekuningan

2. Masukkan cili kering tumis hingga garing

3. Masukkan ayam kacau sebentar dan tambah 2 liter air. Didihkan dan masukkan cendawan.

4. Masukkan  bahan sos dan 6 liter air. Didihkan

5. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit semasa kuah sedang mendidih untuk mengelakkan kuah beku ketika sejuk.

6. Siap kuah sizzling

7. Rendam yee mee sekali lalu dgn air.

8. Celur baby sawi dan tambahkan sedikit minyak bijan supaya warna sawi x luntur.

Resepi 2 liter air
3 sudu besar minyak masak  (12 sb)
1 inci Halia dicincang halus (4")
8 ulas bawang putih dicincang halus (32 ulas)

1/2 bhgian ayam dipotong kecil (1 ekor) 800g
8 tangkai cili kering potong 3 (32 tangkai)
20 biji cendawan kering kecil direndam (80 biji)

Bhn sos
5 sb sos tiram (20 sb)
3 sb kicap manis (12sb)
6 sb kicap lemak manis (24 sb)
½ sb kicap pekat (2 sb)
1 st minyak bijan (4 st)

Lain2
5 sb tepung jagung bancuh dgn sedikit air (20 sb)
2 liter air (8 liter)

1. Tumis halia dan bwg putih hingga kekuningan

2. Masukkan cili kering tumis hingga garing

3. Masukkan ayam kacau sebentar dan tambah 500 ml air

4. Masukkan  bahan sos dan 1500 liter air. Didihkan

5. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit semasa kuah sedang mendidih.

No comments:

Post a Comment