Sunday, April 7, 2019

Resepi Asam Laksa Sarang 6 liter

Sukatan 1.5 liter
600g ikan sadin rebus dgn asam+garam+¼ keping gula melaka dan blend

Masukkan dalam periuk
1.5 sb cili thai
1.5 sb pes asam jawa
1 btg bunga kantan
2 btg daun kesum
1 btg daun pudina
2 keping asam keping
1 kiub ikan bilis
1 sb garam
½ sk aji

Bahan kisar dan masuk dlm periuk
½ biji bawang besar
½ x besar ibu jari kaki belacan
5 tangkai cabai melaka
½ btg serai
150g  nenas
½ inci kunyit
½ inci lengkuas
¼ keping gula melaka

Sukatan 4.5 liter (stock pot no.3)

1.5kg ikan sadin rebus dgn asam+garam+½ keping gula melaka dan blend

Masukkan dalam periuk
4.5 sb cili kisar
4.5 sb pes asam jawa
1 btg bunga kantan
4 btg daun kesum
2 btg daun pudina
7 keping asam keping
2 kiub ikan bilis
2 sb garam
1 sk aji

Bahan kisar dan masuk dlm periuk
1.5 biji bawang besar
1.5 x besar ibu jari kaki belacan
12 tangkai cabai melaka
1 btg serai
450g nenas
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
¾ keping gula melaka

Masak selama 20 minit dan tutup api.

💠💠💠💠💠💠💠💠💠

Sukatan untuk 6 liter (stock pot no:2 besar)

Ikan sadin 30 ekor (10 ekor ambil isi) 2kg
**rebus dgn asam+ garam+ ½ inci gula melaka sikit x perlu tambah air. Guna api perlahan.. bila air ikan dah hampir kering tutup api. Asingkan isi dan tulang dan blen. Tulang pun blen dan tapis. Guna sebahagian air dr 6 liter tu.

Masukkan dalam periuk
6 sb cili kisar
6 sb pes asam jawa
3 btg bunga kantan
6 btg daun kesum
3 btg daun pudina
10 keping asam keping
2 kiub ikan bilis
2 tin ikan sadin pecahkankan isi kasar2
3 sb garam

Bahan kisar dan masuk dlm periuk
2 biji bawang besar
2 x besar ibu jari kaki belacan
16 tangkai cabai melaka
2 btg serai
600g nenas
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 keping gula melaka

Masak selama 20 minit dan tutup api.

No comments:

Post a Comment