Tuesday, April 30, 2019

Mee Kari 3 liter

Mee Kari 3 liter

2 kotak santan (1 kotak)
3 liter air
4 keping Asam keping
1 kg mee kuning
2 biji keledak oren (rebus dan blend)
1 ekor ketam
7 ketul ayam ( potong 3)
Segenggam kerang

Bahan Kisar
4 peket Rempah kari babas daging (100g)
4 sb cili paste thai
8 bj bwg putih
12 bj bwg kecik
6 biji buah keras
6 btg serai
2 inci lengkuas

Tumis bahan kisar dan masukkan
Setangkai Daun kari..
Tumis sampai naik minyak... masukkan air, santan dan keledak.

Mendidih masukkan isi ayam dan kerang. (resepi rahsia masukkan ketam sekor)

12 sudu kecik garam
4 sd kecik perasa
2 sd kecik aji
½ keping gula melaka tebal 1cm

Bahan hias
Taugeh di celur
Daun sup bawang
Limau kasturi
Fish ball
Fish cake
Bawang goreng

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠

Mee Kari

250g santan (1 kotak)
1.5 liter air
2 keping Asam keping
mee kuning
1 biji keledak oren (rebus dan blend)

Bahan hias
Taugeh di celur
Daun sup bawang
Limau kasturi
Fish ball
Fish cake
Bawang goreng
2 ketul  dada Ayam (masukkan dlm kuah, dah empuk keluarkan dan carik)

Bahan Kisar
2 peket Rempah kari babas daging (50g)
2 sb cili paste thai
4 bj bwg putih
6 bj bwg kecik
3 biji buah keras
3 btg serai
1 inci lengkuas
*segenggam ikan bilis
*1 Kiub ayam
*100 g sengkuang

Tumis bahan kisar dan masukkan
Setangkai Daun kari..
Tumis sampai naik minyak... masukkan air, santan dan keledak.

Mendidih masukkan isi ayam dan kerang. (resepi rahsia masukkan ketam sekor)

6 sudu kecik garam
2 sd kecik perasa
1 sd kecik aji
¼ gula melaka

Untuk Sambal

32 tangkai Cili kering
10 ulas Bawang putih
3/4 keping gula melaka (tebal 1cm)
3 sd kecik garam
1 sd kecik perisa
½ sd kecik aji

Dua2 tu d blend...tumis hingga garing...api kecik.
Boh garam gula sikit.

No comments:

Post a Comment