SUKATAN 8 LITER AIR
Bahan
2.5 kg daging (rebus hingga empuk)
5 ketul tulang lembu
1 sb serbuk 4 sekawan
2 sb serbuk halia
3 sb serbuk sup
3 bunjut sup tulang
1 sb gula melaka
6 sb garam
2 kiub lembu
Sedikit ajinamoto
8 liter air (termasuk air rebusan)
Batang daun sup dan daun bawang
Bahan kisar
12 biji bawang putih
6 biji buah keras
3 biji bawang merah
Cara nya
1.Rebus daging
2.Tumis bahan kisar hingga kuning
3.Masukkan sebuk 4 sekawan
4.Masukkan air rebusan dan lebihan air
5.Masukkan kiub lembu, sup bunjut, btg bawang dan batang sup
6.Masukkan daging
7.Masukkan gula melaka, garam dan aji
8.Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng ketika menghidang.
✳️💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠✳️
Bahan
1 kgram daging (rebus gingga empuk)
1 st serbuk 4 sekawan
1 sb serbuk halia
1 bunjut sup tulang
1 st gula melaka
2 sb garam
Sedikit ajinamoto
2.5 liter air (termasuk air rebusan)
Batang daun sup dan daun bawang
Bahan kisar
4 biji bawang putih
2 biji buah keras
1 biji bawang merah
Cara nya
1.Rebus daging
2.Tumis bahan kisar hingga kuning
3.Masukkan sebuk 4 sekawan
4.Masukkan air rebusan dan lebihan air
5.Masukkan sup bunjut, btg bawang dan batang sup
6.Masukkan daging
7.Masukkan gula melaka, garam dan aji
8.Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng ketika menghidang.
No comments:
Post a Comment