Sunday, February 17, 2008

Tomato Bredie Ayam


Bahan-bahannya:-
1.2 kg ayam(buang kulit dan potong 12)
(saya buat seekor ayam)

tepung gandum saya agak aje asalkan boleh goreng

2 labu bawang besar( hiris)
2 ulas bawang putih ( dikisar)
30 gm halia(dikisar)
4 biji buah pelaga
30gm ketumbar
15 jintan hitam
2 tangakai cili hijau(hiris dan buang bijinya)
1 kg tomato(di celur,buang kulit dam dicincang)
40 gm serbuk kari
20 gm serbuk kunyit
sedikit gula perang
sedikit garam

Cara menyediakannya:-

Perapkan ayam bersama garam dan lada.Kemudian lumurkan bersama tepung gandum dan goreng ayam tersebut sehingga keemasan.Ketepikan .Panaskan minyak atau minyak sapi dan tumiskan mbawang besar,bawang putih dan halia sehingga naik bau.Kemudian masukkan buah pelaga,ketumbar dan jintan hitam.Masukkan kan ayam,cili hijau,tomato,gula perang dan garam.Reneh dia atas api sederhana seketika sambail dikacau sekali sekala .biarkan seketika barulah angkat .Jika bredia terlalu kering ,tembahkan sedikit air.

No comments:

Post a Comment