Ayam ni sedap sangat dimakan dengan nasi masa masih panas.... Lagi lama perap lagi sedap... sampai ke tulang rasa nyer... nyum2x...
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 8
4 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk jintan putih
3 sudu besar serbuk ketumbar
Kunyit - sebesar saiz ibu jari
Halia - sebesar saiz ibu jari
4 helai daun kari muda
1/2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Cara-cara:
~Tumbuk bersama-sama kunyit, halia dan garam sehingga 1/2 lumat
~Masukkan pula bawang merah, bawang putih, garam dan gula. Tumbuk lagi.
~Gaulkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi beserta dengan serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan daun kari pada ayam sehingga rata.
~Perapkan ayam antara 15 - 20 minit (lagi lama lagi sedap)
~Akhir sekali, goreng menggunakan api sederhana.
No comments:
Post a Comment