Wednesday, July 6, 2011
Kuih Wajik | pulut kacau Delima (kuih tradisional)
Saya baru jer cuba kuih ni... memandangkan hari ni duduk jer kat rumah... so, cuba jer la resepi ni... anak2 suka sgt makan... cara pun senang... cuba ler...
Bahan-bahan:
500g beras pulut
400g gula pasir
1cwn air
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
sedikit sirap rose
Cara-cara:
*Kaedah menggunakan rice cooker- 3 1/2 cwn pulut+ 3 1/2 cwn santan cair + secubit garam (hanya dibalik2kan ketika mendidih kemudian biarkan..utk menghasilkan pulut yg gebu)
masak gula pasir dengan 1 cawan air sehingga larut & mendidih. Kemudian masukkan sirap rose, daun pandan & secubit garam
Setelah mendidih masukkan 2 cawan santan pekat biarkan merenih dlm 1/2 jam guna api yg kecil
Setelah gula pekat berkilat & bertali, masukkan pulut yg dimasak tadi dan gaul rata
Setelah agak kering, keluarkan daun pandan tadi.. tuang kedalam loyang.. Sejukan..dan sedia dipotong..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kepada pengunjung terima kasih... sila komen skit yer... :)
ReplyDeletePulut ni lembut x? Saya x nak keras
ReplyDelete